Autor: Aleksander Wójcik, Maj 2019 , 78 stron

Nowość
Podaj adres e-mail, na który otrzymasz informację, gdy ebook będzie tańszy:
Dołącz do 65 osób

Zobacz promocję nowość!

Get Practical SQL: A Beginner’s Guide to Storytelling with Data and more!. Na HumbleBundle możesz wybrać jeden z kilku pakietów ebooków w języku angielskim. Czasem cena za najniższy pakiet to nawet 1 dolar. Oprócz tego możesz wesprzeć organizację charytatywną

Czytniki e-booków i akcesoria nowość!

Czytniki ebooków i akcesoria

Po przeanalizowaniu wywiadu udzielonego przez gluten nasuwają się mi autorowi następujące wnioski. Współczesna powszechna żywność zaburza stan flory jelitowej, zmniejsza-jąc jej różnorodność i ułatwiając zasiedlanie się szkodliwych gatunków bakterii. Przykładowo, gluten znajdujący się w pieczywie, makaronach i pizzy za-zwyczaj jest słabo trawiony. Wywołuje wówczas przewlekły stan zapalny jel ita. Taki stan zapalny sygnalizuje zubożenie flory jelitowej. Gluten działa porównywalnie do papieru ściernego, który cały czas ściera wewnętrzną ścianę jelit. Niszczy błonę śluzową chroniącą ścianę jelit. W tej błonie śluzowej znajdują się miliardy bakterii, bez których żadna osoba nie byłaby w stanie jelita oczyścić i utrzymać je w zdrowiu. Kiedy ściana jelita stanie się porowata, przenikają przez nią do krwi różne-go rodzaju szkodliwe substancje. Te substancje wywołują wiele szkód, m.in. przyspieszają magazynowanie tłuszczów. Florze jelitowej szkodzą także produkty zawierające cukier i produkty, które szybko przekształcają się w cukry proste. Chodzi m.in. o glukozę po-chodzącą z trawienia ziemniaków, fruktozę z soków owocowych oraz lak-tozę z produktów mlecznych. Ułatwiają one rozmnażanie się grzybów, które osłabiają odporność, wywołują ryzyko nadwagi oraz wywołują wiele innych poważnych chorób. Dostępne dotychczas badania naukowe, publikacje książkowe oraz relacje osób wyleczonych z różnych chorób po odstawieniu glutenu wykazują bezsprzecznie, że temat nietolerancji glutenu należy traktować poważnie. Czynienie tego problemu ośmieszaną teorią spiskową znajduje posłuch u niedoinformowanej części społeczeństwa. W rzeczywistości jednak ko-nieczne jest zbadanie dokładne jakiegoś zagadnienia, by uważać się za eksperta w danej dziedzinie i wygłaszać własne poglądy czy krytykę. Na szczęście wzrasta liczba lekarzy, dietetyków, naukowców i dziennikarzy, który informują w sposób uczciwy o skali tego zjawiska. Pszenica i inne zboża nie są tymi samymi, jakie spożywali nasi przodkowie. Zasadniczy problem tworzy rodzaj białek glutenowych obecnych w zmo-dyfikowanych zbożach, który powoduje trudności przy trawieniu, a także nadmierne ilości produktów zbożowych, które obecne są w co-dziennym pożywieniu w porównaniu z dietą naszych przodków. Zmiana diety na bezglutenową pozwala pozbyć się poważnych dolegliwości oraz wyciszyć wiele przewlekłych chorób. Należą do nich: reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie stawów kręgosłupa, astma, zapalenie oskrzeli, egzema, migreny, stała utrata wagi, chroniczne bóle głowy, znaczne zaburzenia snu, zaniki pamięci, czy choroba Alzheimera, problemy z trawieniem, chroniczne zmęczenie, zaburzenia psychiczne, czy choroby autoimmunologiczne takie jak cukrzyca, stwardnienie rozsiane, artretyzm, choroba Leśniowskiego-Crohna, bulimia, egzemy; następuje również złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, wyleczenie z problemów jelitowych, wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu, poprawa gęstości kości, zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie, ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych. Dziś wielu ekspertów przyznaje, że choroby te wiążą się z naszą niezdolnością do prawidłowego trawienia zbóż. Dlatego nie dziwi już dziś wzrastająca liczba osób skłaniających się ku diecie bezglutenowej. To nie jest moda ani problem psychologiczny. Dzisiejsza pszenica i inne zboża zawierające gluten są naprawdę obcym pożywieniem dla człowieka, ze względu na zaburzenia związane z trawieniem glutenu. Dieta bezglutenowa pozwala na poprawę zdrowia, co zdecydowanie można sprawdzić na sobie po próbie eliminacji tradycyjnych zbóż. Warto pamiętać też, iż niepożądane skutki spożywania glutenu dotykają wszystkich. Ignorowanie niszczycielskiej mocy glutenu może okazać się zgubne w dłuższej perspektywie czasu. Nawet jeśli obecnie nie odczuwamy żadnych dolegliwości, mogą pojawić się one w przyszłości. Czy zatem nie byłoby uznać za rozsądne obecnie poznane fakty i przetestować samemu kuchnię bezglutenową? Ebook porusza temat Gluten.
Więcej

Kupon rabatowy EbookPoint.pl / okolicznościowy Rabat -20%

Aby skorzystać z tej promocji i uzyskać rabat, nie musisz posiadać kuponu rabatowego, ani okolicznościowego. Wystarczy, że skorzystasz z poniższego linku. Kieruje on do sklepu online, gdzie możesz od razu nabyć ebooka (bądź książkę) ze wskazanym rabatem:

Odbierz Rabat

Wypromuj się

Prowadzisz bloga, kanał YT, social media, jesteś influencerem, albo po prostu lubisz czytać? Wspieraj z nami czytelnictwo i zachęcaj do tego innych. Napisz o ebooku i uzyskaj promocję. Napisz na kontakt@websoul.pl, aby uzyskać więcej informacji.

Najtańsze oferty na e-booka:

Zobacz, gdzie ebook jest dostępny w najlepszej ofercie:
Ten ebook może być taniej

Nowość
Podaj adres e-mail, na który otrzymasz informację, gdy ebook będzie tańszy:
Dołącz do 65 osób

Inne ebooki w kategorii Zdrowie i uroda

Ebook 20 lat mniej. Cofnij czas i zachowaj wieczną młodość!

Eliksir młodości czy gwarant długowieczności? W życiu zwykle czterdzieści lat mija jak jeden dzień. Jednak naprawdę wiek to tylko liczba! Nauka badająca proces starzenia się dowiodła, że włączeni...
Ebook ADHD. Lekarz rodzinny

Jedni mówią "żywe srebro", inni "trudne dziecko". ADHD to skrót oznaczający nadpobudliwość psychoruchową, której towarzyszą zaburzenia koncentracji. Choroba ta zazwyczaj jest kojarzona z dziećmi w w...
Ebook Alergia. Lekarz rodzinny

Zdrowie w pigułce Alergia jest nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na różne czynniki zewnętrzne. Mogą to być pyłki, pokarmy, jad owadów, sierść zwierząt, a także roztocza i pleśń. Do t...
Ebook Anatomia i fizjologia dla bystrzaków

Całkowite obnażenie ciała Każdy z nas posiada rozległą wiedzę w jakiejś dziedzinie, dla jednych jest to księgowość, dla innych języki obce albo szczegółowa znajomość życiorysu Alberta Schweitzera....
Ebook Antykoncepcja. Lekarz rodzinny

Zdrowie w pigułce Antykoncepcja współczesna ma ponad 100-letnią tradycję. Jej stosowanie jest potwierdzeniem prawa każdego człowieka do decydowania o wielkości własnej rodziny. Szkolny program n...
Ebook Profilaktyka antyrakowa. Lekarz rodzinny

Zdrowie w pigułce Dla wielu z nas zdiagnozowany rak oznacza jedno - agresywną, nieuleczalną chorobę. Wyrok śmierci. Tymczasem w medycynie jest to ogromnie zróżnicowana, bardzo liczna grupa schorz...

ISBN 9788394320157. Porównywarka cen ebooków, które dostępne są w formatach PDF, MOBI i innych. Na urządzenia Kindle i inne. Tutaj znajdziesz ebook, którego szukasz. Nie wszystkie ebooki w ofercie są darmowe. Wspierajmy autorów i kupujmy ebooki.
Tytuł: Gluten - sam o sobie Ocena: 4.8 Recenzent: Tomasz Smykowski Dodał: Data recenzji: 3 sierpień 2012 Streszczenie: Ebook polecany Opis: Ebook polecany